To že só skromní kluci? piraně to só!

Do Villány za vínem, čtvrtek 27.10.2022 - neděle 30.10.2022

27.10.2022 08:00

Naše putování za vínem v maďarském Villány s návštěvou Pécse a termálek v Harkány se nám natolik líbilo, že si to na podzim již po třetí zopakujeme.

Zajedeme na jih Maďarska k hranici Maďarska s Chorvatskem do nejjižnější vinařské oblasti Villány, ta je považovaná za jednu z deseti nejlepších vinařských oblastí světa, s tím, že navštívíme Villány, Harkány a Pécs. Vyjedeme ve čtvrtek 27.10.2022 ráno, zůstaneme do neděle 30.10.2022 a pojedeme v sestavě Ondra, Palda, Ota, Ondra II., Radek, Peťa a Nirek Antecovi a Ivson.

Pro detailní mapu rozklikni obrázek

Na Slovensku i v Maďarsku se používají jen elektronické dálniční známky, které je nutno zakoupit ještě před překročením hranic. Známky se kupují buď na příslušných stránkách, nebo pomocí mobilní aplikace. Datum platnosti lze nastavit i dopředu, takže známky si pořídíme z klidu domova. Desetidenní známka na Slovenské dálnice stojí 10 EUR = cca 250,- Kč a v Maďarsku 3.820 HUF = cca 230,- Kč.

Pro video o illány klikni na obrázek

Při hranici Maďarska s Chorvatskem se ocitneme ve velmi proslulé vinařské oblasti Villány (čti: Viláň), která přenesla do světa věhlas maďarským červeným vínům. Centrem této oblasti je stejnojmenná obec, kde lze celé dny procházet vinohrady a propít se stovkami krásných vín v desítkách povětšinou rodinných vinařství, které své návštěvníky také umí dobře pohostit včetně ubytování.

Region se rozprostírá v kopcovité oblasti mezi Dunajem, Drávou a Balatonem, na jižních svazích pohoří Mecsek. V oblasti Jižního Podunají se pěstují i bílé odrůdy, významnější jsou však odrůdy červené. Poslední desetiletí zdomácněly mezinárodní odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Z Merlotu se připravují cuveé vína typu Bordeaux, které dozrávají v nových dřevěných sudech. Z bílých odrůd převažují Ryzlink vlašský, Hárslevelű (Lipovina), Ryzlink rýnský a Chardonnay.

Vinařská oblast Villány, která se člení na podoblasti Villány a Siklós, má 16 obcí s celkovou plochou 2546 ha vinic. Nejlepší polohy jsou zejména Konkoly, Ördögárok ("čertův příkop"), Csillagvölgy ("hvězdné údolí"), Kopár ("pustá"), Jammertal, Montenuovo a další.

Ubytování máme zajištěno i se snídaní ve dvou apartmánech v penzionu Zsigmond Vendégház ve Villány na Petőfi Sándor utca 45. Počítám, že do penzionu dorazíme v pátek 25.10.2019 něco po poledni a po ubytování a konzultaci s panem domácím vyrazíme do nějakého z níže uvedených sklípků.

Odkazy na několik vinařství z této vinařské oblasti:

Agancsos Pincészet  - H-7773 Villány, Baross utca 48   
Blum Pince  - H-7773 Villány, Baross Gábor utca 103 und H-7772 Villánykövesd, Pincesor 4-5, 24
Bock Pince  - H-7773 Villány, Batthány utca 15
Csányi Pincészet   - H-7773 Villány, Ady fasor 2
Gál Pince  - H-7773 Villány, Bem utca 9 / neben dem Weinmuseum
Gere (Attila) Pincészet - H-7773 Villány, Erkel Ferenc utca 2
Gere (Tamás) Pincészet - H-7773 Villány, Diófás utca 1  
Günzer (Zoltán) Pincészet - H-7773 Villány, Oportó utca 6-13
Günzer (Tamás) Pincészet - H-7773 Villány, Déryné utca 10
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete - H-7773 Villány, Erkel Ferenc utca 10  
Villánybor Kft. - Kovács - Gressley Pince - H-7773 Kisjakabfalva, Fő út 43
Vylyan Szölöbirtok és Pincészet - H-7800 Kisharsány, Fekete-hegy
Wunderlich Pincészet - H-7773 Villány, Baross Gábor utca 106-108

Tompos László Pincészet H - 7773 Villány, Petőfi utca 68

Szabó Pincészet - H-7800 Siklós, Zuhány dűlő
Péter Bajor
Weinkeller von Zoltán Hünczer
Hungarovin AG ( György Villa Weine )
Weinkeller von Márton Mayer
Weinkeller von János Müller
Balázs Neuperger
Imre Tiffán
Kecskés Pince
Villányer Weinwirtschaft AG
Vylyan Weingarten und Kellerei AG
Vinoland Plus GmbH ( Kellerei von Béla Jekl )
Weinkeller von Alajos Wunderlich
Zwack Handels GmbH
Weinweg Villány-Siklós

Hned v pátek 28.10.2022 si uděláme relaxační den v termálních lázních Harkány, jež mají téměř dvousetletou tradici. Z Villány vyrazíme po snídani autobusem do Harkány.

 

Teplota vody v léčivých bazénech se pohybuje od 34°C do 36°C. V klasických bazénech s normální vodou potom od 24°C do 35°C. V celém areálu je otevřen také velký venkovní termální bazén, který funguje po celý rok. Prostředí areálu je velké a nabízí možnost pobýt na některé z několika stovek laviček. Přilehlý park je zase vhodný pro poležení na slunci či ve stínu. Celkem v lázních Harkány nalezneme několik venkovních bazénu a vířivek. Uvnitř v části zvané THERMAL SPA nalezneme 7 bazénů včetně vířivek a malý bazénků. Celková plocha vody zaujímá 5000m čtverečních a hloubka vody se pohybuje od 1,1 m do 1,53 metru.

Po koupání a relaxu v termálkách vyhládne, tak před odjezdem zpět do Villány můžeme zajít něco zakousnout, třeba do útulné ostrovní rybí restaurace Szigeti Halászcsárda na Rózsa Ferenc Utca 2. Kromě ryb tu nabízí i oblíbené pokrmy z divočiny a další pochoutky maďarské kuchyně.

Nedaleko od halászcsárdy (cca 250m) je autobusové nádraží Harkány Autóbusz-állomás, odkud nám jede zpět autobus do Villány.

 

Na večer si necháme doporučit některého z místních vinařů a pokusíme se u něj zajistit večerní posezení a po návratu z Harkány zajdeme do sklípku, či vinárničky.

 

V pátek 10.5.2019 po relaxačním dnu v Harkáňských termálkách si uděláme pěší výlet. Přejdeme ze severu na jih Villáňské pohoří, je to necelých devět kilometrů s převýšení cca 200m. Ráno vyjedeme z Villany vláčkem do Vokany, odkud po červené turistické značce vystoupáme na hřeben Villáňského pohoří.

Asi po 4,5 km stoupání dorazíme přes vinici Makár szolok na hřeben Villáňského pohoří až pod vrchol Czukma (335 m/m).

Pro detailní mapu rozklikni obrázek

Pod vrcholem (335 m/m) odbočíme z červené t.z. doleva na žlutou a seběhneme cca 200 výškových metrů dolů do vinic nad Siklósí na Borászat Tollas pince, Gertner pince, nebo Kalmár Pince.

Pro vstup na stránky sklípku rozklikni obrázek

Podle toho, jak dlouho se sdržíme ve sklípku ve vinicích nad Siklós, půjdeme dále buď do Máriagyűd, kde posedíme v některé z místních vinárníček, nebo seběhneme vinicí na autobus do Siklós.

Máriagyűd je jedno z nejstarších poutních míst v Maďarsku na úpatí hory Tenkes. Dnes je součástí města Siklós. Kořeny místního věhlasného vinařství sahají až do římských dob.

Pro detailní mapu rozklikni obrázek

Z Máriagyűd nám jede autobus zpátky do Villány s přestupem v Siklós v 17:08, pokud půjdeme z vinic přímo do Siklós, tak odsud nám jede autobus v 17:30 a potom poslední v 19:00.

I na páteční večer se pokusíme zajistit posezení ve sklípku některého z místních vinařů.

 

V sobotu 11.5.2019 po relaxaci v bazénech a výletě přes Villáňjské pohoří se vydáme do župního města Pécs. Ráno vyjedeme z Villany vláčkem v 10:00 a před jedenáctou už můžeme obdivovat krásy tohoto historického města.

Pécs, u nás známé také jako Pětikostelí, je župní město v jihozápadním Maďarsku v župě Baranya na úpatí pohoří Mecsek, má cca 150.000 obyvatel a je pátým největším maďarským městem. Pécs je sídlem biskupa římskokatolické církve a také sídlem univerzity. V roce 2010 byla Pécs vyhlášena evropským hlavním městem kultury.

V průběhu historie bývala Pécs keltská, římská, uherská i turecká, což je na vzhledu historického jádra i na kulturní a umělecké tradici znát. Od středověku byla sídlem biskupů a poté univerzity, dodnes ho oživuje významná studentská populace. Výraznou dominantou centrálního náměstí je turecká kupolová mešita paši Kazima Gázího, zdobená islámskou kaligrafií. V roce 1975 byly v Pécsi objeveny raně křesťanské hrobky ze 4. století, tedy z dob Římské říše. V katakombách se zachovaly i vzácné malby, také proto byly v roce 2000 zařazeny na seznam pamětihodností organizace UNESCO. Přehlédnout se nedá ani původem románský Dóm sv. Petra, jehož základní kámen položil král Štěpán už v roce 1009. Monumentální stavba se čtyřmi rohovými věžemi byla dokončena v 19. století v historizujícím stylu. Za prohlídku stojí i synagoga, či secesní Zsolnayova kašna.

Cestu zpět do Villány můžeme podřídit chuti i náladě, počet spojů je docela bohatá. Z Pécse nám jede zpátky vláček do Villány v 17:10, 19:10, 21:14 a potom poslední ve 22:50.

Večer, podle toho kdy se vrátíme do Villány a pokud nebudeme extrémně unaveni, tak s největší pravděpodobností ještě zajdeme do nějaké místní vinárničky.

 

V neděli 12.5.2019 dopoledne ještě před odjezdem domů vyšlápneme na rozhlednu v horní části naučné stezky Chrámové hory nad Villany Templom-hegyi kilátó. Je odsud nádherný výhled nejen na Villány, ale i na značnou část této vinařské oblasti.

Po cestě domů se zastavíme na pozdější oběd v Györu, v legendární rybí hospůdce Matróz Dunaparti Kisvendéglő ve starém městě na Káposztás Köz 1 (o víkendech tam bývá plno, stůl si musíme zarezervovat - tel. +36 96 336 208). Nabízí tu speciální maďarské rybí speciality, včetně údajně nejlepší Halászlé ve městě.

Ivson



 

 

Vyhledávání

 

Kliknutím na piraňu si pusť tu našu

SEZNAM NEJBLIŽŠÍCH AKCÍ:
Letošní Zimní Pozořice máme úspěšně za sebou, teď nás v nejbližší době čeká Degustace Rieslingů v Pozořicích, Otvírání studánek, Víkend v Rovečném a Jarní vandr se vzpomínkou na Pavlouška do Jeseníků. Nezapomeňte ale i na naše pravidelné sleziny, které se konají každou sudou kalendářní středu ve stylové restauraci U Mikulášků v Husovicích. Odkaz na příští slezinu najdeš z de, Ivson
 

POSLEDNÍ NOVINKY NA WEBU:

Do kroniky byla přidána fotodokumentace

z Oslavy Ivanových šedesátin 9.11.2019

z Klášterního pivovaru, 16.11.2019

z Odhalení Otíkovy básně 31.10.2019

z Lopeníku, víkend 22.-25.8.2019

z Midlochovky v sobotu 8.10.2005

z Vandru do Chřibů 26.6.-30.6.2019

z Maďarského Villány, 8.-12.5.2019

z Pálení čarodějnic, úterý 30.4.2019

z Prahy od Jelínků, středa 3.4.2019

ze Zimních Pozořic, 19.1.2019

ze Silvestrovského výletu, 31.12.2018

ze Zimního slunovratu a besídky 2018

Fotogalerie ze Zimního slunovratu a besídky je zde

Více zde: https://www.pirane.eu/products/zimni-slunovrat-vanocni-vylet-a-besidka-patek-21-12-2018/
Fotogalerie ze Zimního slunovratu a besídky je zde

Více zde: https://www.pirane.eu/products/zimni-slunovrat-vanocni-vylet-a-besidka-patek-21-12-2018/

z degustace u Míši Plešingra 8.9.2018

z pálení čarodějnic, 30.4.2018

z otvírání studánek, 14.04.2017

z vandru v Adršpachu, 12.-16.10.2016

z posledního koláče, 28.9.2016

z oslavy letního slunovratu 21.6.2016

ze souboje Piraní a pstruhů, 25.5.2016

z otvírání studánek, 23.4.2016

z výletu na Klucaninu,16.4.2016

z vinného sklípku ve Vracově 12.2.2016

od Pavlóška z Branné, 23.-25.10.2015

z Ochutnávky ve sklípku Tondy Koníčka

z Vánočního výletu a besídky, 20.12.14

z Branné u Pavlouška v roce 1995

ze Silvestra na Fryčajce, 31.12.2003

od Pavlóška z Branné, 20.-24.8.2003

z Mejdakapu 2014 9.5.-11.5.2014

ze Sportovních her v Biskupicích, 16.5.

ze Zimních Pozořic, sobota 1.2.2014

z jarního vandru 28.5-1.6.2014

z grilování u Toníka, středa 21.5.2014

z pálení čarodejnic - středa 30.4.2014

ze slavností malých pivovarů 26.4.2014

z Otvírání studánek, sobota 19.4.2014

z vítání jara, sobota 22.3.2014

z Pavlóškovy chaloupky, 25-27.10.2013

z drakiády na Hradiskách 19.10.2013

z degustace Plešingrovych vín 18.10.13

 

Zde se můžeš přihlásit na sportovní akce:

 

Piraňáci pod Lopeníkem

Piraňáci podpírají chaloupku v Žítkové

Neuvěřitelné, i v Karpatech lze najít sklípek

Idylda při grilování kapra u Toncka na zahradě

Letošní tenisový "Mejdakap - Rulanda Garros"

Baobab zahrál i na letošních "čarodkách"

Letošní vítání jara na Alexandrovce

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: