To že só skromní kluci? piraně to só!

Jarní vandr do Českého ráje

30.05.2018 13:38

Letošní jarní vandr, spíše vlastně jarní výletování, jsme naplánovali v termínu od středy 30. května 2018 do neděle 3. června 2018 v Českém ráji. Stále platí, že tento jarní vandr je určen výhradně Piraním, nebo jimi pozvaným hostům.

klikni na obrázek pro spuštění videa

klikni na mapku pro zvětšení

Vzhledem ke skutečnosti, že máme na vláček zajištěnou hromadnou skupinovou jízdenku včetně rezervace míst ve vlaku, tak si dáme sraz ve středu 30. května ve 13:20 před vstupem hlavního nádraží. Vláček nám jede ve 13:38 směr Pardubice.

Ubytováni budeme v Sedmihorkách, v městečku v Českém Ráji, v nových a moderně zařízených chatkách Motelu Even, jež se nachází v travnatém svahu blízko Motelu. Vedle chatky je k dispozi také ohniště, uvnitř pak plně vybavená kuchyň a koupelna s WC. V přízemí se nachází ještě předsíň, jídelna a balkon s výhledem na Český Ráj. V patře jsou dva dvoulůžkové pokoje.

Druhý den, čtvrtek 31.5.2018:

Hned ve čtvrtek máme dvě možnosti, buď se vydáme na hrad Kost, nebo na Trosky, to se rozhodneme až na místě. První varianta, na hrad Kost měří 16,5 km, druhá varianta na Trosky má 13,5 km., V obou případech vyrazíme ze Sedmihorek ve čtvrtek ráno vláčkem v 7:44 a to buď přes Libuň až do Libošovic odkud se po žluté t.z., resp. naučné stezce "Údolím Plakánek" vydáme na Zachovalý pevný gotický hrad Kost, nebo do Ktové, odkud po zelené t.z. vyšlápnem na Trosky.

Varianta 1) Hrad Kost:

klikni na mapku pro zvětšení

Hrad Kost stojí podobně jako řada hradů na skále - ne však vysoko nad okolním terénem, ale v údolí, ukryt v lesích Českého ráje. Jeho založení se datuje do 2. poloviny 14. století. Po třicetileté válce unikl osudu jiných hradů určených k likvidaci, od poloviny 18. století však pustnul. Po 2. světové válce byl zrekonstruován a otevřen.

Varianta 2) Trosky

Bizarní zřícenina gotického hradu připomínající čertovy rohy trčící ze země byla postavena koncem 14. století a stala se jedním ze symbolů Českého ráje. Vybudování hradu na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad. Při prohlídce má návštěvník možnost seznámit se s historií hradu a vystoupat na věž „Babu“ i na vyhlídku pod věží „Panna“, které skýtají jedinečný rozhled do okolní krajiny.

Ať uz zvolíme první, či druhou variantu, cesty se spojí ve Věžickém údolí, odkud po červené t.z. dojdeme na Hrubou Skálu. Věžický rybník (někdy označovaný jako Věžák) je nejkouzelnějším rybníkem Českého ráje. Přímo z vody vystupují pískovcové skály, které se odráží ve vodní hladině a člověk si zde připadá jako v ráji.

Zámek Hrubá Skála byl postaven ve 14. století na mohutných pískovcových skalách. Po mnoha požárech byl původně gotický hrad přestavěn na renesanční zámek jež byl v 60. letech 20. století přebudován v odborářskou ubytovnu a stal se tím na téměř 50 let zapomenutou kulturní památkou a bylo tak utlumeno jeho původní kouzlo. V současnosti zámek slouží jako hotelové a kongresové centrum. Pro návštěvníky je zpřístupněna vyhlídková věž, z níž se nabízí pěkný výhled na okolní krajinu především Hruboskalsko, hrad Trosky, vrchy Tábor a Kozákov.

Ze zámku pošlapeme dál po zelené t.z., resp naučné stezce "Hruboskalsko do bývalých lázní Sedmihorky a domů do Evenu.

 

Třetí den, pátek 1.6.2018:

V pátek pojedeme vláčkem na druhou stranu do Turnova a to buď v 8:14, nebo v 10:14.

V Turnově vystoupíme na zastávce Turnov-město a vyrazíme po červené Zlatou stezkou Českého ráje na osamocenou pískovcovou skálu na konci hruboskalského hřebene - Skalní vyhlídku.

klikni na mapku pro zvětšení

 

Z Hlavatice budeme pokračovat na hrad Valdštejn, jež byl založen kolem roku 1260 Jaroslavem z Hruštice z rodu Markvarticů. Na konci 15. století byl opuštěn, později shořel a zničený hrad znovu pozvedli až Valdštejnové, kterým patřil dalších 200 let. V 18. století zde vybudovali nevšední poutní místo s jedinečnou atmosférou.

V této snaze pokračovali i noví majitelé Lexové z Aehrenthalu v první polovině 19. století. Propojili krajinu sítí turistických cest, budovali vyhlídky a lázně Sedmihorky. Jako zajímavý turistický cíl zpřístupnili hrad Valdštejn mezi prvními památkami v ČR.

Z Valdštejna se Vrátíme na Zlatou stezku Českého ráje a pošlapeme kolem Cestníku - vrcholu nacházejícím se v Hruboskalském skalním městě směrem k Jižní sedlu. Dále potom přes rozcestí u Radče na vyhlídku U Lvíčka, odkud jsou nádherné výhledy na centrum Hruboskalska. Spatříme odtud nejvyšší horu Českého ráje Kozákov. Dále nás po cestě čeká ve skalním městě nedaleko arboretra Bukovina skalní vyhlídka na Kapelu, odkud je krásný výhled na skalní seskupení nazvané Kapela.

Z vyhlídky budeme pokračovat k Arboretu Bukovina. Arboretum se nachází nedaleko zámku Hrubá skála (tam jsme byli včera) na Hruboskalské plošině v sousedství hájovny. Založil ho tehdejší majitel hruboskalského panství Jan Bedřich Lexa z Aehrenthalu v roce 1860. Arboretum se rozkládá na území velkém 2,73 ha. Najdeme zde 35 druhů stromů, které pocházejí převážně ze Severní Ameriky a také dřevěnou sochu nazvanou „Dobrý duch arboreta“. U arboreta je také v zahradě penzionu Hájovna občerstvení s krytým posezením.

Ze Zlaté stezky Českého ráje odboříme na rozcestí u Adamova lože na žlutou t.c. k Zámecké vyhlídce, z níž je krásný pohled na zámek Hrubá Skála a okolní skalní útvary.

Dále nás ještě čeká Mariánská vyhlídka z níž uvidíme také na zámek Hrubá Skála, Trosky, Jěštěd, Turnovsko, ke Kozákovu, na Dračí skály, Lebku a Dračí věž. Z vyhlídek sešupneme po žluté t.c. k Antonínovu pramenu, ten byl objeven v roce 1839 a Barbořinu pramenu objevenému v roce 1852. Od pramenů seběhneme po modré t.c. až do lázní Sedmihorky, kam jsme došli včera z Hrubé skály a to už jsme vlastně doma v Sedmihorkách.

Čtvrtý den, sobota 2.6.2018:

V sobotu se vydáme do Prachovských skal a do Jičína. Ze Sedmihorek vyjedeme vláčkem v 8:53 přes Libuň, kde přestupujeme, do Hrdoňovic.

Z Hrdoňovic vyrazíme po žluté turistické cestě na zříceninu hradu Pařez.

klikni na mapku pro zvětšení

Historie skalního hradu, zvaného Pařez, je velmi krátká. Údajně skalní blok připomínal pařez, proto byl takto pojmenován. Vznikl zřejmě v polovině 14. století, první písemná zmínka je z roku 1403, kdy byl v držení Jana z Pařezu. Zanikl pravděpodobně za husitských válek, kdy byl dobyt a pobořen. Poté byl obýván loupežníky.

Ze skalního hradu vyšlápneme do Prachovských skal. První zastávkou bude občerstvení v restauraci turistické chaty Prachov.

Prachovské skály tvoří pískovcové skalní město. Díky otevřeným náhorním plošinám můžeme využít vyhlídek, z nichž budeme mít celý Český ráj jako na dlani. Vstup na prohlídkové okruhy je zpoplatněný - vstupné 70,-Kč

z Prachovských skal vyjdeme do Prachova a dál na východ na Přivýšinu, skalnatý vrch, na kterém najdeme vyhlídku Václava Čtvrtka. Na vrchol vede zeleně značená turistická cesta. Z této skalní vyhlídky je pěkný pohled na Veliš, Zebín, Jičín, kolínskou rovinu, zbytky hradu Brada a na západně Prachov. Pokračovat budeme na zřícenini hradu Brada. Dnes jsou na vrcholu na památku prusko-rakouské bitvy umístěny sochy sv. Petra a Pavla s dřevěným křížem. Z vrcholu je výhled na Prachovské skály, Vyskeř, Trosky, Ještěd, Kozákov, Tábor, Bradlec, Kumburk, Zebín a město Jičín.

Na konec sobotního putování seběhneme do Jičína, tu se navečeříme, posedíme u pivka a vláčkem se vrátíme do Sedmihorek. Pozóóór, poslední ale jede v 19:33.

Pátý den, neděle 3.6.2018:

Abychom se podívali i do nejsevernější části Českého ráje, přesuneme se v neděli, a to už s báglama, vláčkem v 8:14 do Malé Skály, kde počítám, že si na nádraží schováme bágly. Tady si ještě prošlápneme Skalní bludiště Chléviště v Besedických skalách.

Besedické skály se nacházejí podél vrchu Sokol u Besedic. Dělí se do dvou menších skalních městeček - Chléviště a Kalichu. Skály byly za protireformace útočištěm pronásledovaných nekatolíků. Chléviště pojmenovali sami vesničané, kdy v neklidných dobách ve skalách schovávali svůj dobytek před procházejícím vojskem.

klikni na mapku pro zvětšení

Skalní bludiště Chléviště je jedním ze skalních měst v Besedických skalách. Jsou zde především více než 20 metrů vysoké skalní věže. Dále se zde vyskytují sluje (např. sluj V. Sadovského, který zde za třicetileté války ukryl několik cenností), puklinové jeskyně (jeskyně Matěje Krocínovského), soutěsky, průchody, zřícené skalní bloky a vyhlídky.

Domů se vydáme vláčkem z Malé Skály ve 14:51.

Ivson;-)

Vyhledávání

 

Kliknutím na piraňu si pusť tu našu

SEZNAM NEJBLIŽŠÍCH AKCÍ:
Letošní Zimní Pozořice máme úspěšně za sebou, teď nás v nejbližší době čeká Degustace Rieslingů v Pozořicích, Otvírání studánek, Víkend v Rovečném a Jarní vandr se vzpomínkou na Pavlouška do Jeseníků. Nezapomeňte ale i na naše pravidelné sleziny, které se konají každou sudou kalendářní středu ve stylové restauraci U Mikulášků v Husovicích. Odkaz na příští slezinu najdeš z de, Ivson
 

POSLEDNÍ NOVINKY NA WEBU:

Do kroniky byla přidána fotodokumentace

z Oslavy Ivanových šedesátin 9.11.2019

z Klášterního pivovaru, 16.11.2019

z Odhalení Otíkovy básně 31.10.2019

z Lopeníku, víkend 22.-25.8.2019

z Midlochovky v sobotu 8.10.2005

z Vandru do Chřibů 26.6.-30.6.2019

z Maďarského Villány, 8.-12.5.2019

z Pálení čarodějnic, úterý 30.4.2019

z Prahy od Jelínků, středa 3.4.2019

ze Zimních Pozořic, 19.1.2019

ze Silvestrovského výletu, 31.12.2018

ze Zimního slunovratu a besídky 2018

Fotogalerie ze Zimního slunovratu a besídky je zde

Více zde: https://www.pirane.eu/products/zimni-slunovrat-vanocni-vylet-a-besidka-patek-21-12-2018/
Fotogalerie ze Zimního slunovratu a besídky je zde

Více zde: https://www.pirane.eu/products/zimni-slunovrat-vanocni-vylet-a-besidka-patek-21-12-2018/

z degustace u Míši Plešingra 8.9.2018

z pálení čarodějnic, 30.4.2018

z otvírání studánek, 14.04.2017

z vandru v Adršpachu, 12.-16.10.2016

z posledního koláče, 28.9.2016

z oslavy letního slunovratu 21.6.2016

ze souboje Piraní a pstruhů, 25.5.2016

z otvírání studánek, 23.4.2016

z výletu na Klucaninu,16.4.2016

z vinného sklípku ve Vracově 12.2.2016

od Pavlóška z Branné, 23.-25.10.2015

z Ochutnávky ve sklípku Tondy Koníčka

z Vánočního výletu a besídky, 20.12.14

z Branné u Pavlouška v roce 1995

ze Silvestra na Fryčajce, 31.12.2003

od Pavlóška z Branné, 20.-24.8.2003

z Mejdakapu 2014 9.5.-11.5.2014

ze Sportovních her v Biskupicích, 16.5.

ze Zimních Pozořic, sobota 1.2.2014

z jarního vandru 28.5-1.6.2014

z grilování u Toníka, středa 21.5.2014

z pálení čarodejnic - středa 30.4.2014

ze slavností malých pivovarů 26.4.2014

z Otvírání studánek, sobota 19.4.2014

z vítání jara, sobota 22.3.2014

z Pavlóškovy chaloupky, 25-27.10.2013

z drakiády na Hradiskách 19.10.2013

z degustace Plešingrovych vín 18.10.13

 

Zde se můžeš přihlásit na sportovní akce:

 

Piraňáci pod Lopeníkem

Piraňáci podpírají chaloupku v Žítkové

Neuvěřitelné, i v Karpatech lze najít sklípek

Idylda při grilování kapra u Toncka na zahradě

Letošní tenisový "Mejdakap - Rulanda Garros"

Baobab zahrál i na letošních "čarodkách"

Letošní vítání jara na Alexandrovce

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek: